Türkiye mobilya trendlerinin sergilendiği 41. MODEF Uluslararası Mobilya ve Dekorasyon Fuarı, gerçekleştirilen törenle açıldı.
Bu yıl 41. kez gerçekleştirilen MODEF Uluslararası Mobilya ve Dekorasyon Fuarı, düzenlenen tören ile kapılarını açtı. Gerçekleştirilen açılış törenine Bursa Valisi Yakup Canbolat, İnegöl Kaymakamı Şükrü Görücü, İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban, İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Bursa Ticaret Borsası (BTB) Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı, İstanbul Mobilya, Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Güleç, İnegöl Cumhuriyet Başsavcısı Zekeriya Alper İnanç, İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO) Başkanı Yavuz Uğurdağ, Hindistan Mobilya Sanayicileri Derneği Başkanı Shafique Porbanderwala, siyasi parti temsilcileri, oda ve dernek başkanları ile çok sayıda davetli katılım gösterdi.
Törenin açılışında konuşan İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO) Başkanı ve MODEF Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Uğurdağ, “41’incisini gerçekleştirdiğimiz fuarımıza katılım gösteren herkese teşekkür ediyorum, hepiniz hoş geldiniz. İnegöl özelinde mobilya sektörüyle ilgili fuarını, genelinde İnegöl şehriyle ilgili bayramını gerçekleştiriyor. İnegöl tarım, turizm, köfte şehri, ülke ekonomisine büyük katkılar koyan bir şehir. Fuarımızın en başından bu yana gelişmesinde, oluşmasında, büyümesinde hizmeti geçen tüm başkanlarıma, yöneticilerime ve sanayicilerimize teşekkür ediyorum. Fuar organizasyonu İnegöl için çok önemli bir organizasyondur. İnegöl’de üretim yapan 160 firmamız bugün bu fuarımıza iştirak ediyor. Fuarımıza girmek için bekleyen yüzlerce firmamız var. İnegöl dışı üretim yapan firmalarımıza fuara alamıyoruz çünkü alanımız yetersiz… Mobilya İnegöl için gelecek demek, istihdam demek, ihracat demek, sosyal yaşamı geliştiren bir sektör demek. İnegöl olarak 1,320 milyon dolar ticaret hacim büyüklüğüne ulaşarak Türkiye’de 22. büyük ekonomi olduk, 691 milyar dolar dış ticaret fazlası vererek Türkiye’nin en büyük 8. ekonomisi olduk. Bu rakamlara katkı koyan herkese teşekkür ediyorum. 2025’lerde, 2030’larda bu şehir gelişmeye ve büyümeye devam edecektir. Şehir fuara gerçekten çok ayrı hazırlanıyor. Burada bugün stant açan firmalarımız tasarımlarıyla, dekorasyonlarıyla, reklam ve tanıtımlarıyla İnegöl ekonomisine ciddi katkı sağlıyorlar. Bizler de tanıtım ve medya ayağında ciddi çalışmalar yaparak şehrimizi dünyaya tanıtmaya devam ediyoruz. İnegöl esnaf ve sanayicileri cansiperane bir mücadele ortaya koyarak üretim yapmaya, ihracat yapmaya, istihdam sağlamaya devam ediyorlar. Yerel seçimleri geride bıraktık. Artık istihdam vakti, üretme vakti, İnegöl’ü ve Türkiye’yi büyütme vaktidir. İnegöl şehri, İnegöl’e, Bursa’ya ve Türkiye ekonomisine ciddi destekler sağlıyor. Cesaretli müteşebbise sahibiz, büyümeye devam ediyoruz. Başta biz olmak üzere genel ve yerel yöneticilerimizle beraber adım atalım, İnegöl şehrimize yeni fuar alanını ve kongre merkezini hep beraber kazandıralım. Bunu tüm şehir istiyor. Artık sığmıyoruz, büyüdük, geliştik. İnşallah kısa zamanda bize yetecek bir metrekarede modern bir fuar alanına kavuşuruz. Bu noktada tüm gücümüzle çalışacağımıza söz veriyorum. Tüm İnegöl’ün buna ihtiyacı var. Fuarımızın tüm ilçemize ve ülkemize hayırlar getirmesini temenni ediyorum” dedi.
İstanbul Mobilya, Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Güleç, “Şehrimiz ve sektörümüz için önemli bir gündeyiz. Türkiye son 15 yılda mobilya sektöründe dünyada kendinden söz ettiren bir yer oldu. İhracatı ve kalitesiyle bunu her yerde gösteriyor. Bunun temel başarısı mobilya sektörünün üretici gücüdür. Cumhurbaşkanımıza ve kabinesine mobilya sektörüne verdikleri destekten dolayı teşekkür ediyoruz. KDV sorunu bizim için önemliydi, hükümetimiz bu konuda indirimler gerçekleştirdi. Bugün dünyanın 13’üncü büyük ekonomisiyiz. Mobilya üretenlerin yüzde 51’i gelişmiş ülkelerdir. Bizler de 13 büyük üretici olarak bunu daha fazla önemsememiz lazım. Mobilya sektörü tüm imalat sektörünün kalbidir. Bu sektörü daha fazla önemsemeliyiz. Aynı zamanda istihdam dostu bir sektördür. Yerel yönetimleri güçlendirir ve yerli kaynakları kullanır. Türkiye’nin istisnasız her yerinde mobilya sektörü var ve gelişmeye devam ediyor. Mobilya sektörümüz ihracata dayalı büyüdü. 2018’de 3 milyar 134 milyon dolar ihracat yaptık. Önemli bir başarıya imza attık. Bu başarının temelinde İnegöl gibi üretici yerlerin önemli payı var. Bu KDV indirimi hammaddeleriyle birlikte 2023’e kadar devam etmelidir. Mobilya sektöründe pozitif algı oluşturulabilir ve hammaddede %8 oranı 2023 hedeflerine ulaşmayı tetikler. Dünyanın 179 ülkesine mobilya sattık, TİM verilerine göre en yaygın sektörlerden bir tanesi olduk. Önce mobilya giren yerlerde diğer Türk ürünlerinin de önünü açıyor. Mobilyacılar adeta bir akıncı görevi görüyorlar. İnegöl gelişti, Türkiye mobilya sektörü gelişti. MOSFED çatısı altında tüm şehir ve sektör dernekleri birleşti, dünya ile rekabet ediyoruz. İnegöl tasarımıyla büyüdü. MOSFED olarak da üye olduğumuz Dünya Tasarım Örgütü olarak bilinen bir organizasyon var. 2008’den beri dünya tasarım başkenti projeleri var. Şehirleri çevresel ve sosyoekonomik olarak nasıl geleceğe hazırlarız fikri içerisindeler. İnegöl’ün bir hikâyesi olduğunu kabul ettirdik. Daha önce İstanbul ve İzmir başvurdu, alamadılar. 2024’e İnegöl’e getiririz. Belediyelerimizin destekleriyle bu projeye aday olmak istiyoruz. Bize yol haritası ve bütçe oluştururlarsa İnegöl’ün dünya için tasarım yaptığını göstermiş olacağız.
Hindistan Mobilya Sanayicileri Derneği Başkanı Shafique Porbanderwala, “MODEF Fuar organizasyonunu, başarılarından dolayı tebrik ediyorum. Hindistan Mobilya Üreticileri olarak ilk kez fuarınızda kendimizi tanıtma imkânına sahibiz. Ülkenizde olmaktan ve böyle güçlü bir platformda kendimizi tanıtmaktan dolayı çok mutluyuz. Sizleri tebrik etmek istiyorum. Sizler şuanda ev mobilyası üreten bir şehir olarak Hindistan’ın ihtiyacının %65’ine hitap edebilirsiniz. 2017 yılında Türkiye’den akıllı şehirler kapsamında 100 kişilik bir delegasyon Hindistan’ı ziyaret ederek ve iş almak için görüşmeler gerçekleştirdiler. 2030 senesine kadar Hindistan, Çin’den sonra 2. büyük ekonomi olmaya aday bir ekonomiye sahiptir. Neden Hindistan yükselen bir pazar? Hindistan’ın nüfusunun büyük bir oranı gençlerden oluşuyor. Bu gençler daha çok üretip harcamaya dayalı bir yaşam biçimine sahiptir. Bu yüzden Hindistan ekonomisi yükselen bir ivmeye sahip. Eğer 2025 yılına kadar bakacak olursak Hindistan ortalama yaşı 29’da kalacak ancak Japonya 48, Çin 37 yaş sınırına ulaşacak. Diğer taraftan Hindistan’ın orta kesiminin nüfusu giderek artıyor. Orta kesim daha çok okumuş genç kişilerden oluşuyor. Her ülkede olduğu gibi Hindistan devleti de üretimi destekliyor. Sizleri Hindistan’da üretim yapmaya davet ediyoruz. Uzun dönemli sürdürülebilir bir işbirliği kurmak için buradayız. Bu noktada MODEF çalışanlarına oluşturdukları ortamdan dolayı çok teşekkür ediyoruz. Geçmiş yıllarda birçok organizasyonlar düzenledik. Önümüzdeki yıllarda da bunu devam ettireceğiz. Sizden beklentimiz, bir organizasyona katıldığınızda o organizasyonun arkasını getiriniz. Bu, işbirliğimizi sağlamamıza yardımcı olacaktır. Bu sadece bir mobilya endüstrisi değil global mobilya kardeşliği vizyonuna sahibiz. Şuanda bizim yapmamız gereken en önemli şey ticari dernekler ve uluslararası dernekler olarak 3 noktayı takip etmektir. Bölgesel işbirliği, birbirimizi karşılıklı olarak iyi anlamak ve yaratıcı düşünceleri ortaya koyarak bunları başarabilmektir. En önemli kazancımız birlikte olmaktır ve birlikte çalışabilmektir. Bu bizim başarımızın yoludur. Güçlü bir işbirliğine inanıyoruz” şeklinde konuştu.
İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban, “Pazar günü bir seçim gerçekleşti ve çok kıymetli hemşerilerimizin destekleriyle yeniden Belediye Başkanı olduk. Kaldığımız yerden devam ediyoruz. Bu şehre dair sevdamız var. Gayretle çalışıyoruz. Büyükşehir Belediye Başkanımızdan aldığımız bu görevi çok daha güzel yerlere getirmek için çabalıyoruz. MODEF şirketimizin 41’incisi gerçekleştirdiği fuarımız için bir arada bulunuyoruz. 41 kere maşallah. Bu şehirde üreten, tasarımlar gerçekleştiren, sarıcısından boyacısına, üreten, pazarlayan, istihdam oluşturan tüm işletmecilerimize, sektör başkanlarımıza teşekkür ediyorum. En büyük emek ve gayret onlardadır. Büyükşehir Belediye Başkanımıza da teşekkür ediyorum. Bulunduğu süreçte İnegöl mobilyasına ciddi katkıları bulundu. Şehrimize sanayi şehri, tarım şehri, turizm şehri ve ilklerin şehridir. Pek çok vilayeti geride bırakan ekonomik zenginliği, kültür zenginliği ve ortaya koyduğu değerlerle fark oluşturan bir şehirdir. Tüm üreten kesimlerle övünüyorum. Bu şehrin bu noktaya gelmesinde emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Üreticilerimiz yeni sezon ürünlerini özel olarak hazırladılar. Katılımcılarımızı şehrimize davet ediyorum” diye konuştu.
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, “31 Mart yerel seçimlerimiz bitti, artık önümüzde 4,5 yıl seçimsiz bir süreç var. Otobana çıktık, seçim gibi bir mazeretimiz yok, her sektör Türkiye hedeflerine koşacak. 31 Mart seçimlerinin Bursa’da büyük bir sükunetle geçmesi noktasında emek gösteren herkese teşekkür ediyorum. Doğduğum, büyüdüğüm, ticaret yaptığım bu şehrin bize büyük destek vermesi de ayrı mutluluktur. Artık konuşma değil icraat zamanı. Yapacağımız çalışmalarla şehirlerimizi daha iyi standartlara getireceğiz. İnegöl, 1 milyar dolardan fazla ticari hacme sahip olan bir şehirdir. Çok güzel işlere imza atan bir şehir. Yavuz kardeşimiz başkanlığında yeni dönemde de daha fazla üretim ve ihracat için gezip araştırıyorlar. Bu noktada kendilerine vereceğimiz destekler noktasında geri durmayacağız. Fuar giderek eskiyor, değerleniyor. Bu fuarın da yeni ihracatlara, donanımlara vesile olmasını temenni ediyorum” dedi.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Bu benim Odalar Birliği Başkanlığımdaki 6. İnegöl ziyaretim. Her gelişimizde hayırlı işler için geldik. Odamızın yeni hizmet binası için de buradaydık, 125. Yıl kutlaması için de buradaydık. Bugün de aranızda olmaktan mutluluk duyuyorum. İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımız, aynı zamanda MODEF Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanım beni davet etti. Ülkemizin en önemli uluslararası fuarlarından biri haline gelen 41. MODEF Uluslararası Mobilya ve Dekorasyon Fuarı’nda sizlerle bir arada bulunuyoruz. Sağ olsunlar protokolümüz de bizleri yalnız bırakmadılar. Kendilerine iş dünyası adına teşekkür ediyorum. Valimizi yakından tanıyorum, çalıştığı illerde özel sektörümüz oda ve borsalarının yanındaydı, Bursa’da da aynı şekilde devam ediyor. Kendisine teşekkür ediyorum. Pazar günü yapılan seçim sonuçları da ülkemize ve milletimize hayırlar getirsin. Seçilen başkanlarımızı kutluyorum. Seçimler geride kaldı. 4,5 yıllık seçimsiz bir döneme giriyoruz. Bundan sonra Türkiye’nin ilk gündem maddesi ekonomi olmalıdır. Ekonomide atılacak çok adım, yapılacak çok iş var. Ekonomiye odaklanabileceğimiz, temelleri daha çok güçlendirebilecek yapısal reformları hayata geçireceğimiz bu dönem ülkemiz için önem taşıyor. Feyiz ve bereketin arttığı Miraç Kandilindeyiz. Miraç, tüm Müslümanlar için kendine çeki düzen verme vaktidir. Bizler de bu fırsatı değerlendirerek Peygamberimiz Hz. Muhammed’in yolundan giderek kötü düşünce ve düşmanlıklardan kalplerimizi temizleyelim. Günümüzde sadece üretmek yetmiyor. Ürettiğinizi marka haline getirip dünyaya açmak, tanıtmak lazım. İnegöl de bu vizyonla hareket ediyor. Bu fuarla hem şehrinize hem de kendi değerlerinize sahip çıkıyorsunuz. Artık İnegöl denince akla ilk olarak hem köfte hem de mobilya geliyor. Oylat kaplıcalarıyla İnegöl önemli bir turizm merkez. Burada kat edeceğimiz çok mesafe var. Tekstil de şehrimizin ekonomisine büyük katkı sağlamıştır ama mobilya İnegöl için olmazsa olmazdır. İnegöl 1 asırdır mobilya üretiyor. Orman ürünleriyle başlayarak bunu mobilyaya dönüştürdü. Bir sektörde nasıl dönüşüm yapılabileceğini İnegöl bize çok güzel gösteriyor. İnegöl bir ihracat merkezidir, dış ticaret fazlası veren bir kenttir. İnegöl 1,3 milyar dolarlık dış ticaret hacmiyle ülkemizin 18. büyük kentidir. Türkiye’nin ekonomisine katkı sağlayan 18. büyük kent… İnegöl, Türkiye’nin mobilya ihracatının da yüzde 17’sini tek başına yapıyor. Mobilya ülkemiz için bir başarı hikâyesidir. Üretim, istihdam ve ihracatta mobilya büyük bir yere sahiptir. Ülkemize döviz kazandıran kentlerin başında İnegöl geliyor. Doğrudan veya dolaylı 500 bin istihdam sağlıyor. Türkiye, dünyada trend belirleyen öncü ülkelerden biri haline geldi. Türkiye’nin ihracat artığı yüzde 7 iken mobilyada ihracat artığı yüzde 14 oldu. İhracat hedefimiz bu yıl sonunda yüzde 20’dir. 4 milyar dolara yaklaşmasını temenni ediyoruz. 20 sene önce dünya mobilya ihracatında ilk 20’de bile yoktuk, bugün 12’nci sıradayız. En yakın hedefte de ilk 10’a girmek var. Tüm bu başarılarda MODEF fuarı gibi gelişen, büyüyen küresel bir fuarın da payı çok büyük. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Bu büyük başarının mimarları olarak firmalarımıza, girişimcilerimize ve emektar ustalarımıza teşekkür ediyorum. Yavuz kardeşim İnegöl’e kongre merkezi ve fuar merkezi istediğini söyledi. İnegöl’ün bir şansı var, Bursa’nın siyasetini İnegöl yönetir. TOBB olarak mobilya sektörümüzün her zaman yanında olduk ve destek verdik. Sizlerden gelen KDV indirim talebini hükümetimize ilettik ve sağ olsun yerine getirdiler. KDV indirimi 30 Haziran’a kadar uzatıldı, o tarih geldiğinde piyasaların durumuna göre tekrar hükümetimize taşıyabiliriz. Asıl olması gereken bu indirimin kalıcı olmasıdır. Mobilya sektöründe bu sorunun kalıcı şekilde çözülmesi gerekiyor. Bu konuyu da takip edeceğiz. İnşallah bu fuarla atılan tohum hızla büyümeye devam edecek. Emek veren herkese teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
AK Parti Bursa Milletvekili Vildan Yılmaz Gürel, “30-35 yıl öncesi babam ‘takım yetiştirmem lazım’ diyerek giderdi. Biz de onunla gitmek için peşinden koşardık. Sanayide talaş kokusu, tutkal kokusu bize çok güzel gelirdi. Gece gündüz sırası olan, suntalarını preslemek isteyen insanlar at arabalarıyla 3-4 tane presçiye giderdi. Biz de babamızın yanında o suntaları alıp at arabasıyla dolaşırdık. Başta babam olmak üzere emektar ustalarımıza teşekkür ediyorum. Daha büyük kongre merkezimiz ve fuarlarımız olur inşallah. İnegöl bunu çok kısa zamanda yapar. Bizler de siyasiler olarak, bürokratlar olarak işadamlarımızın, mobilya sektörümüzün yanındayız. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Sadece üretmek yetmiyor, tanıtım ve tasarım da önemli. MODEF bu anlamda büyük önem taşıyor. Bir seçim geçirdik, millet yine demokrasisine sahip çıktı. Seçilen başkanlarımıza başarılar diliyoruz. Siyasi istikrar ne kadar önemliyse ekonomik istikrar da en az o kadar önemlidir” dedi.
Bursa Valisi Yakup Canbolat, “Yoğun bir rekabetin yaşandığı günümüzde etkin bir tanıtım stratejisinin izlenmesi gerekliliği herkes tarafından kabul görür. Sadece kaliteli mal üretip pazara sürmek rekabette üstünlük sağlayamaz. Ürününü tanıtıp satabilmek için marka imajı oluşturmaya yönelik çalışmalar zorunlu hale gelmiştir. Bu, pazarlamada çağdaş yöntemler kullanmaktan geçer. Fuarlarda firmalar ürünlerini ve markalarını tanıtma fırsatı bulmakta, yeni iş imkânı oluşturarak ekonomiye yeni açılımlar kazandırmaktadırlar. İnegöl’ün fuarcılıktaki başarı çıtası her geçen gün daha yukarıya taşınıyor. MODEF, İnegöl’ün tüm dünya tarafından bilinen bir klasiği haline gelmiştir. İnegöl’ün ekonomi karnesine baktığınızda İnegöl’de faaliyet gösteren 661 firma ile 1 milyar doların üstünde ihracat, 320 milyon dolar ithalat ile birçok ilden büyük ekonomik güce sahip olduğunu görüyoruz. İllerin ihracat sıralamalarına baktığınızda İnegöl, Eskişehir’in ardından 18. sırada yer alıyor. İnegöl’ün ihracat rakamları arasında %42 ile mobilya sektörü ev sahipliği yapıyor. Mobilya sektöründe yapılan 2 önemli fuarın buradaki etkilerini her zaman görüyoruz. İnegöl mobilya sektörü 1500’ü aşkın üreticisi, 1 milyon dolarlık mobilya üretimi ile dünyada marka değer olmuş konumdadır. Fuarımızın bereketli ve bol kazançlar getirmesini temenni ediyorum.