Geçtiğimiz yıl yaklaşık 1000 dekar olan üretim alanı, bu yıl itibarıyla 1500 dekara ulaşarak önemli bir artış gösterdi
İnegöl’ün bereketli toprakları ve tarım potansiyelini daha da ileriye taşımayı hedefleyen İnegöl Belediyesi’nin “Tarımda İnegöl Modeli” vizyonu doğrultusunda sağlanan destekler, şehirdeki alternatif ürünlerin yaygınlaşmasına önemli katkılar sunuyor. Bu desteklerle birlikte, son yıllarda üretim alanı ve kalitesi hızla artan yaban mersini (mavi yemiş) tarımı da dikkat çekici bir ivme kazandı. İnegöl’ün 20 mahallesinde ekilişi yapılan ve Temmuz ayı itibarıyla başlayan yaban mersini hasadı, Ağustos ayının sonuna kadar devam edecek.
“YABAN MERSİNİN HİKYESİ; İNEGÖL’ÜN TARIMI AYNI MOBİLYASI GİBİ DÜNYA VİTRİNİNDE”
Güçlü bir sanayi şehri olmasının yanı sıra tarımsal değerleri ve bereketli topraklarıyla da öne çıkan İnegöl’de meyvecilik hızla gelişmeye devam ediyor. Ceviz, armut, şeftali, kiraz ve çilek gibi ürünlerle bu alanda iddiasını sürdüren İnegöl, aynı zamanda değişen dünya koşulları ve taleplere uyum sağlayarak yeni ürünlere yöneliyor. Bu doğrultuda ilçede deneme üretimi yapılan mavi yemiş (yaban mersini), başarılı sonuçların ardından kısa sürede yaygınlaşarak İnegöl’ün yeni tarımsal marka değerlerinden biri haline geldi. Özellikle son yıllarda hem yurt içinde hem de yurt dışında talebi hızla artan yaban mersini, önder çiftçilerin yaptığı deneme ekimleriyle başlamış ve zamanla büyüyerek yeni üretim alanlarının oluşmasına öncülük etti. Genişleyen yaban mersini bahçeleri, İnegöl tarımının dönüşümünde önemli bir yere sahip oldu.
“BAŞKAN ALPER TABAN ÜRETİCİYLE BİR ARADA”
İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban, beraberindeki heyetle birlikte Tuzla Mahallesi’nde bulunan yaban mersini bahçelerinde devam eden hasat çalışmalarını yerinde inceledi. Türkiye’nin tek parça halinde dikili en büyük yaban mersini arazisinin bulunduğu bölgede üreticilerle bir araya gelen Başkan Taban, hem hasat heyecanına ortak oldu hem de önemli değerlendirmelerde bulundu.
“DON ZARARINA RAĞMEN UMUT VAR”
Ziyaret sırasında açıklamalarda bulunan Başkan Alper Taban, bu yıl yaşanan iklimsel olumsuzluklara rağmen üreticilerin gayretiyle üretimin sürdüğünü ifade ederek, “Erkenci ürünleri Temmuzun başında toplamıştık. Ancak don hadisesinin etkisinden dolayı ülkemizin 30-35 vilayetinde meyveler ciddi zarar gördü. Burada da gördüğümüz üzere ürünlerde rekolte ciddi anlamda düşmüş durumda. Yaklaşık 8 yıldır Tuzla arazimizde çok ciddi ve etkili işler yapıldı. Artık ürünlerimiz hem boylandı hem de verim olarak artmış durumda.” dedi.
“%100 DOĞAL VE ORGANİK ÜRÜNLER”
Yaban mersininin sağlık açısından yüksek değere sahip olduğunu belirten Başkan Taban, Tuzla’daki üretimin tamamen organik yöntemlerle yapıldığını vurguladı. Başkan Alper Taban konuşmasının devamında, “Tuzla bölgesinin çok kaliteli, doğal ve organik ürünleri var. Özellikle sağlık yönünden de oldukça kıymetli meyveler yetiştiriliyor. Buradaki üreticilerimizin tamamı hiçbir kimyasal ilaç kullanmadan, doğal bakım yöntemleriyle üretim yapıyor. Üreticilerimizin emeklerine sağlık, bereketli olsun inşallah.” dedi.
“YABAN MERSİNİ SAĞLIĞIMIZ İÇİN DOĞAL BİR ŞİFA KAYNAĞI”
İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban, yaban mersininin sadece tarımsal bir ürün olmadığını, aynı zamanda sağlık açısından da birçok fayda barındıran değerli bir meyve olduğunu vurguladı. Başkan Alper Taban, “Yaban mersini, sadece tarımsal anlamda değil, sağlık açısından da son derece kıymetli bir ürün. Bugün burada hasadını yaptığımız bu meyve, aslında doğanın bize sunduğu şifa kaynaklarından biri. Özellikle antioksidan içeriği çok yüksek bir meyve olması sebebiyle bağışıklık sistemini güçlendiriyor, vücudu hastalıklara karşı koruyor. Kalp sağlığından beyin gelişimine, kan şekerinin düzenlenmesinden kötü kolesterolün düşürülmesine kadar birçok faydası bilimsel olarak da kanıtlanmış durumda. Yaban mersini aynı zamanda demir, fosfor, kalsiyum, magnezyum, manganez, çinko gibi minerallerin yanı sıra K ve C vitamini bakımından da oldukça zengin bir meyve. Kan basıncını dengelemeye yardımcı oluyor, hücre yenilenmesini destekliyor. Hatta yapılan araştırmalar, düzenli tüketiminin kanser riskini azalttığını ortaya koyuyor. Biz de bu anlamda üreticilerimizin tamamen doğal ve ilaçsız yöntemlerle yetiştirdiği bu kıymetli meyvenin, hem vatandaşlarımızın sağlığına katkı sunmasını hem de şehrimizin ekonomisine değer katmasını çok önemsiyoruz. Yaban mersini İnegöl’ümüzün hem tarımsal hem de sağlık temelli değerlerinden biridir." dedi.
“ÜRETİCİMİZE ÇAĞRIMIZDIR; ÜCRETSİZ TOPRAK ANALİZİ YAPTIRMAYA DAVET EDİYORUZ”
İnegöl Üreten Çiftçiler Kooperatifi ve kurutma tesisleri sayesinde ürünlerin katma değeri yükselirken, “Ücretsiz Toprak Analizi” projesiyle de çiftçiler bilinçli üretime teşvik ediliyor. Başkan Alper Taban konuşmasının sonunda üreticilere yönelik bu önemli çalışmaları ve çağrısını paylaştı. Başkan Alper Taban çağrısında, “"İnegöl Belediyesi olarak, üreticilerimizin her aşamada yanında olmaya büyük önem veriyoruz. Kurduğumuz İnegöl Üreten Çiftçiler Kooperatifi bünyesinde soğuk hava depomuz ve ÖzündenKuru Meyve Sebze Kurutma Tesisi’mizle ürünlerin depolanması ve katma değerli ürünlere dönüştürülmesi noktasında hizmet veriyoruz. Bu kapsamda artık yaban mersini kurusu üretimine de başladık. Üreticilerimizin alın terinin karşılığını en iyi şekilde alabilmesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Daha verimli, bilinçli ve doğru üretim yapılabilmesi amacıyla başlattığımız ‘Ücretsiz Toprak Analizi’ projemiz devam ediyor. Toprak sağlığı, üretimin kalitesini belirleyen en önemli unsurlardan biridir. Bu yüzden tüm çiftçilerimizi toprak analizlerini yaptırmaya davet ediyorum. Toprak numunelerinizi alarak Muhtarlık İşleri Müdürlüğümüze başvurabilirsiniz. Bizler, üreticimizin yanında olmaya ve toprağımızı korumaya devam edeceğiz.” dedi.