Tarih: 12.11.2024 15:00

Araçlara zorunlu olacak

Facebook Twitter Linked-in

1 Ocak 2025'te hayata geçecek yeni sistemle birlikte akaryakıt alımlarında araçların plaka bilgileri, manuel giriş yerine otomatik olarak sisteme yüklenecek. Bu sistemin temelinde ise çipler yer alacak.

Peki, araçlara çip takılacak mı, maliyeti ne kadar olacak? Akaryakıt istasyonlarına çip takılması nasıl sağlanacak? İşte detaylar...

Yeni sistemde, akaryakıt istasyonlarına gidildiğinde, aracın dolum ağzına takılan çip sayesinde sistem, plaka bilgisini otomatik olarak tanıyacak. Bu sayede kullanıcılar, her defasında plakalarını manuel olarak girmeyecek. Sistemin işleyişi, araçlara takılacak çip ve akaryakıt pompasında yer alacak bir çip ile sağlanacak. Bu çipler, her akaryakıt alımında birbirini tanıyacak ve alım miktarı ile araç bilgileri otomatik olarak sisteme kaydedilecek.

Araçlara takılacak çipin maliyeti ise 1810 TL + KDV olarak belirlenmiş durumda. Bu fiyat, ilerleyen dönemde yeniden değerleme oranına göre artış gösterebilir. Çipler, yetkilendirilmiş servislerde mobil ya da yerinde montajla takılacak.

Akaryakıt istasyonları için de önemli bir yatırım süreci başlayacak. Her bir pompa adasına çip takılması için yaklaşık 210 bin TL maliyet oluşacak. Bir akaryakıt istasyonu, tüm pompalarına çip taktırmak için ortalama 800 bin TL ile 1 milyon TL arasında bir yatırım yapacak. Sistemin tam olarak devreye girmesiyle birlikte, Türkiye genelindeki yaklaşık 12 bin 458 akaryakıt istasyonu toplamda 11.5 milyar TL'lik bir yatırım yapacak.

Toplamda, 23 milyon aracın çip takılması ve tüm akaryakıt istasyonlarına sistemin entegre edilmesiyle, bu dönüşümün maliyeti yaklaşık 84 milyar TL'yi bulacak.

Çip takma işlemi için araç sahipleri, belirlenen servis noktalarına başvurarak işlemi tamamlayabilecek. Ayrıca, 1 Temmuz 2025 itibarıyla trafiğe kaydolan araçlar da Taşıt Tanıma Sistemi’ne (TTB) sahip olma zorunluluğu taşıyacak.

Yeni sistem, akaryakıt alımlarını daha hızlı ve güvenli hale getirmeyi amaçlarken, vergi gelirlerinin izlenmesinde de önemli bir rol oynayacak.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —